PLYWOOD KULLANIM ALANLARI
İnşaat: Beton kalıbı Parke Altı Kontrplak Çiftliklerde iç duvar yapılarında, İç duvar Dış duvarlar Döşeme ve Kaplama malzemesi olarak Tarım ürünlerinin depolanması için sandık yapımında. Merdiven basamaklarında Çatı yapımında. Şantiye işleri için levhalar Endüstriyel zeminler Depo için zeminler Kalıp Sistemleri Ara bölme levhası Platformlar Yaya geçitleri ve köprüler Çocuk oyun bahçelerinde.
MOBİLYA ÜRETİMİ : Mobilya için yan ve alt paneller Mobilya yüzeylerinde.
ULAŞTIRMA : Tır, Treyler Römorklar Kamyonet ve otobüsler Konteynerler Romörkların duvar, tavan ve iç kaplamasında. LNG taşıyıcılarında membran tankları için izolasyon panelleri tamamlayıcı olarak.
AMBALAJ : Ahşap sandık Flightcase, Yüksek kaliteli paketleme ve Düşük kaliteli ambalajlarda.
MOBİLYA ÜRETİMİ : Mobilya için yan ve alt paneller Mobilya yüzey çalışmasında
Reklam standları, Trafik işaretleri ve göstergelerde plywood tercih edilir.
Plywood ahşaptan yapılan kontrplak bir malzemedir.Yüksek basınçla tutkallı olarak ahşap tabakalar preslenir.Üzeri su geçirmez film kaplıdır.Plywoodun kalitesi kullanılan ahşap tabakalrın sertliğine ve dayanıklılığına,kullanılan tutkal kalitesi ve miktarına,press sırasında uygulanan basınca ve fenolik filmin kalitesine göre değişir.
Kullanılan tutkal WBP (Wheather Boil Proof) cinsi olmalıdır.Dış kullanım için hava şartlarına dayanıklı olmasını sağlar.Kullanılan ağaç cinsi Birch(Huş) olursa dayanıklı ve sağlam olur.Vietnam veya Çin malı kavaktan yapılma çeşitler de piyasada satılmaktadır.Uygulanan press önemlidir.Kullanılan malzemeyle birlikte plywoodun kalitesini belirleyen önemli unsurlardan biridir.Plywood alırken teknik dökümanında dikkat edeceğiniz en önemli hususlardan biri plywoodun yoğunluğu olmalıdır.450-500 kg/m3 olanı da vardır.675 kg/m3 olanı da vardır.Tabii bunların arasında fiyat farkı olacaktır.
Kullanım amacınıza göre seçiminizi yapmalısınız. Plywood kesilince tekrar kullanım olanağı çok azalan bir malzemedir.Kestiğiniz ve deldiğiniz oranda yıpranması da çok artacaktır.Kesilmesi gereken yerlere plywood kullanmak pahalı olbilir.Tabi brüt beton isteniyorsa ve bu inşaat maliyetlerinde göze alınmışsa kullanılabilir.Ancak keserek kullanılacak olan yerlere kaliteli plywood kullanılmaz.Çok kere ve kesilmeden veya keserek ama modül oluşturarak yapacağınız kalıpta mutlaka kalitelisini kullanın ucuz alırsanız bilin ki bir daha almak zorunda kalcaksınız ve daha maliyetli olacak.
Plywoodu korumak için:
1)Mutlaka her kullanımdan sonra temizlenip yağlayıp istifleme yapmak gerekir.
2)Mazot veye yanmış yağlar yerine özel kalıp yağı kullnınız.
3)Gereksiz fazla çivi kullanmamak gereklidir.
4)Zaiyatı kontrol altına almak için sahaya ihtiyaçtan fazla plywood vermeyiniz.Aksi taktirde kısa süre sonra ustalar daha önce aynı yerlere kesmiş oldukları plywood parçasını yukarı katta aynı yere çakacağına eline geççirdiğini keser ve aşırı zaiyat yapar.Ben taşeronlara kullanılması gerektiği kadarını teslim ediyorum.Sözleşmeye de verilecek miktarı yazıyorum.Kontrolsüz kesim yaparlarsa kendi ceplerinden fazlasını satın alıyorlar.Başka türlü başa çıkmanız mümkün olmaz.Sahada kendi kalfanız dahi olsa kesme motorunu şantiye şefi izniyle sahaya çıkarttırın.Yoksa elinizde bir plywood mezarlığı kalır.
5)Gereksiz açılmış delikler varsa macunla kapattırın.Plywood kenarları akrilik boya ile boyanabilir.
6)Söküm yapılrken manelayla tabakaların ayrıştırılmamasına dkkat edilmesi için taşeron veya saha kalfasını uyarın.
7)Plywooda açılan tierot delikleri standart olmalıdır.Daha sonra heryerde aynı sisitem uygulanmalı.İnşaat kalfalarının bütün şantiyelerde aynı standardı uygulamasını sağlayın ki daha sonra malzeme alışverişi yapılabilsin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder