24 Mayıs 2012 Perşembe

PLYWOOD mu? SAC KALIP mı ?

PLYWOOD mu? SAC KALIP mı ?

Plywood, sac kalıplara göre daha hesaplıdır. Ancak kullanım sayısı olarak sac kalıplar kadar uzun ömürlü olduğunu söyleyemeyiz. Kalitesine göre 5-10 kullanımlık plywoodlar olduğu gbi 50-70 kullanımlık plywoodlarda bulunmaktadır. Atık hale gelmiş Plywoodlardan geri dönüşümle tekrar plywood elde edilememektedir; plywood fiyatları sac kalıba göre daha uygundur.

PLYWOOD ve RUTUBET (Nemlenme) ;

Plywood doğal ağaç tabakalarından elde edilmesi sebebiyle, nemlenmeye karşı reaksiyon veren bir yapıdadır. Bu tepkiyi anlık nem değişimlerinde görmemiz mümkündür. Bu gibi durumlarda ağaç yapısında bulunan ve liflere paralel ince ve kılcal su taşıyan damarlar yapısına su alır ve damarların bulunduğu bölgelerdeki ahşapta şişmeler meydana gelir. Buna Plywood yüzeyinde rutubetten kaynaklanan dalgacıklanma "rippling" denir. Bu dalgacıklanmadan kaynaklanan izler birkaç cm uzunluğunda ve 1-3mm genişliğindedir.

Plywood kullanıldıkça bu ani rutubetin yerini, dengeli rutubet almaya başlar ve birkaç kullanım sonrasında bu rippling izleri kaybolmaya başlar. Aslında rippling her zaman görülen bir durum olmamasına karşın, görülmeside doğal olarak kabul edilmelidir. Rippling görülme olasılığını düşürmek için plywood kalıp yüzey kaplamasında kullanılan fenolik filmin kalite ve kalınlığı arttırılmalıdır. Plywood kontrplak ürünlerinin, ilk kullanımında rippling riskini azaltmak için plaka yüzeyi ıslatılarak rutubetten homojen olarak etkilenmesi sağlanabilir.

TÜRKİYEDE BULUNABİLEN PLYWOOD KALIP ÜRÜNLERİ :

Malezya Malı Plywood
Şili Malı Plywood
Kanada Malı Plywood
A.B.D. Malı Plywood
Brezilya Malı Plywood
Vietnam Malı Plywood
Ukrayna Malı Plywood
Rusya Malı Plywood
Kore Malı Plywood
Filimsiz Plywood
OSB, OSB 2, OSB 3
Endonezya Malı Plywood
Avusturya Malı Plywood
Hindistan Malı Plywood
Finlandiya Malı Plywood
Romanya Malı Plywood

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder